Bezpečnost potravin

Ořechy – první potravina, která může v USA mít na obalu oprávněné tvrzení o zdraví prospěšných účincích

Vydáno: 20. 7. 2003
Autor:

Nový program FDA pro uvádění tvrzení o zdraví prospěšných účincích na obalech potravin.

Arašídy a některé jiné stromové druhy ořechů jsou prvními výrobky, které na svých obalech mohou nést „kvalifikované“ tvrzení, že jejich konzumace snižuje riziko  vzniku kardiovaskulárních chorob. Je to první tvrzení, které bylo povoleno v rámci nového programu amerického Úřadu pro potraviny a léčiva (FDA), který zjednodušil předpisy týkajícící se toho, kolik vědeckých důkazů je zapotřebí, aby na obalu potravinářského výrobku mohlo být uvedeno určité tvrzení o jeho zdraví prospěšných účincích.
FDA odsouhlasil pro mandle, lískové, pekanové a vlašské ořechy, pistácie a arašídy následující znění: „Vědecké důkazy naznačují, ale nepotvrzují, že příjem 50 gramů ořechů denně jako součást diety s nízkým obsahem saturovaných tuků a cholesterolu může snížit riziko vzniku srdečních chorob.“
FDA neschválil použití výše uvedeného tvrzení pro makadamové ořechy. Toto tvrzení může být uvedeno pouze na obalech ořechů, na mražených krémech či jiných výrobcích, které ořechy obsahují, však toto tvrzení o zdravotní prospěšnosti být uvedeno nesmí.
Výrobci potravin u FDA lobují za přechodné období, ve kterém by měli povoleno uvádět v rámci reklamy „nekvalifikované“ tvrzení o zdraví prospěšných účincích svých výrobků.
Podle nového programu FDA budou tvrzení o zdravotní prospěšnosti výrobků na základě počtu vědeckých důkazů zatříděna do čtyř kategorií – od A (nejvyšší počet důkazů) do D (minimální počet důkazů).
Další potravinou, která bude moci nést označení o zdraví prospěšných účincích, budou ryby  bohaté na omega-3 mastné kyseliny, protože existuje dostatek vědeckých důkazů o tom, že konzumace lososa a některých jiných druhů ryb může snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
www.foodlineweb.co.uk