Bezpečnost potravin

Opakované zjištění nelegální výrobny masných produktů na Hodonínsku

Vydáno: 2. 11. 2017
Autor: SVS

Informace SVS ze dne 2. 11. 2017.

Inspektoři Státní veterinární správy odhalily při kontrole řeznictví v okrese Hodonín v Jihomoravském kraji nelegální výrobnu masných výrobků. V zázemí prodejny nalezli balené neoznačené škvařené vepřové sádlo ve vaničkách, škvarky, vepřové maso naložené v solném láku, v prodejně pod chladicí vitrínou škvarkové sádlo a ve skladovací chladírně v zázemí provozovny balené neoznačené mleté hovězí maso a vepřová střeva se špejlí. Během hloubkové kontroly byla v zázemí prodejny nalezena nádoba s 15 litry krve. Provozovatel přiznal, že naložené maso je přichystáno na výrobu v jeho prodejně a nalezené masné výrobky byly také vyrobeny v této provozovně. Tato provozovna přitom nebyla  pro výrobu masných produktů registrovaná u krajské veterinární správy. SVS na místě nařídila likvidaci 87 kg masných výrobků na náklady prodejce. Na místě bylo dále do doby jasného prokázání jejich původu pozastaveno téměř 13 kg výrobků od dalších dodavatelů. Při kontrole navazujících prostor provozovny byly ve dvoře nalezeny dvě udírny i s příslušenstvím. Do zbylých prostor neumožnil provozovatel inspektorům vstup, i když byl upozorněn na tuto jeho povinnost podle zákona o kontrole. Obdobný správní delikt byl u tohoto provozovatele pravomocně řešen již v roce 2015 a 2016, byly mu za to uděleny pokuty řádově ve výši desítek tisíc korun. Za aktuální porušení hrozí dle platné legislativy pokuta ve výši až jednoho milionu Kč.

Zdroj: SVS

Foto: Udírny a zázemí na dvoře provozovny

Foto: Uzavřené navazující prostory provozovny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Maso naložené v láku