Bezpečnost potravin

Olovem kontaminovaná kukuřice z Číny

Vydáno: 31. 7. 2004
Autor:

NZFSA zjistil, že kukuřice importovaná na Nový Zéland z Číny, byla příčinou stažení z prodeje kojenecké výživy Robinsons Step Up Custard společnosti Nutricia New Zealand. Kojenecká výživa ve 100g skleničkách, určená pro děti ve stáří od 6 měsíců totiž obsahovala vyšší než povolené množství olova.

Úřad pro bezpečnost potravin Nového Zélandu (NZFSA) zjistil, že importovaná čínská kukuřice, která byla zpracována během října 2003 na Novém Zélandu na kukuřičnou mouku, byla příčinou stažení z prodeje kojenecké výživy Robinsons Step Up Custard společnosti Nutricia New Zealand. Kojenecká výživa ve 100g skleničkách, určená pro děti ve stáří od  6 měsíců obsahovala vyšší než povolené množství olova. Olovo v kojenecké výživě bylo identifikováno v rámci rutinního testování prováděného FSA (Úřad pro bezpečnost potravin), které dalo podnět k šetření původu toho kontaminantu. Jako zdroj olova byla o identifikována kukuřičná mouka, vyrobená ze 6 000 tunové dodávky kukuřice z Číny, importované v září roku 2003. Testování kukuřice ve mlýnech před zpracováním přítomnost olova neodhalilo. Malé množství olova se podle předpokladu mohlo do kukuřice dostat v průběhu tranzitu, což by vysvětlovalo, proč namátková kontrola kontaminaci nezjistila. V současné době byla zjištěna vyšší než povolená hladina olova v dalších výrobcích. Jedná se o dva značkové výrobky, a to o balenou kukuřičnou mouku Pams ve 400g balení, resp. Gilmours v 5kg balení, které jsou stahovány z trhu. Většina inkriminované kukuřičné mouky se používá jako ingredience pro výrobu kojenecké výživy, omáček, polévek, šlehaných směsí a pekařských výrobků a tímto způsobem se v malých množstvích dostává do finálního výrobku. Podle výsledků analýz provedených NZFSA je ve většině těchto výrobků hladina kontaminujícího olova v rámci přípustných hodnot, pozornost by se měla zaměřit především na kukuřičnou mouku a pudinkové prášky. Podle tiskových zpráv obsahovala kontaminovaná kukuřičná mouka 19-27 mg olova na kg produktu. Mezinárodní standardy považují za přijatelné maximum obsahu olova v cereálních výrobcích 0,2 mg/kg.Více informací na adrese

http://www.foodsafetytoday.com