Odhad příjmu sladidel z nealkoholických nápojů u teenagerů
Vydáno: 25. 8. 2009
Autor:
Výsledky studie provedené v Portugalsku.
V moderním potravinářském průmyslu hraje používání sladidel důležitou úlohu. Snižování energetické hodnoty potravin prostřednictvím používání sladidel má význam pro prevenci a regulaci obezity.
Acesulfam-K a aspartam se používají asi ve 100 zemích. V Portugalsku patří společně s cyklamátem sodným ke sladidlům, která potravinářský průmysl nejčastěji používá. Na trhu se začínají objevovat i výrobky se sukralózou, snižuje se používání sacharinu.
Akceptovatelný denní příjem (ADI) acesulfamu-K je 9 mg/kg, aspartamu 40 mg/kg tělesné hmotnosti.
K dispozici je jen málo informací o odhadovaném denním příjmu sladidel u populace obecně i u teenagerů. V Portugalsku provedli první studii v zemi, v rámci které se zjišťoval příjem sladidel (acesulfamu-K a aspartamu) u mladistvých (13–15 let), což je skupina s vysokou konzumací nealkoholických nápojů. Hlavním cílem bylo zjistit, zda nedochází k překračování akceptovatelného denní příjmu sladidel. Odhadovaný denní příjem (EDI) sladidel a jeho podíl na akceptovatelném denním příjmu sladidel je uvedeno v tabulce.
Sladidlo
|
EDI (mg/kg těl.hmotnosti)
|
Podíl na ADI (%)
|
Acesulfam-K
|
|
|
Nealko nápoje
|
0,7
|
8,0
|
Nealko nápoje na bázi minerálních vod
|
0,2
|
2,2
|
nektary
|
0,5
|
5,8
|
Aspartam
|
|
|
Nealko nápoje
|
1,1
|
2,9
|
Nealko nápoje na bázi minerálních vod
|
0,3
|
0,7
|
Nektary
|
0,2
|
0,5
|
Ze studie vyplynulo, že riziko z nadměrného příjmu sladidel u mladistvých v Portugalsku je nízké.
Zdroj: Food Additives & Contaminants 25, 2008, č. 11, s. 1291–1296