Bezpečnost potravin

Odborné ohlédnutí NRC za rokem 2021: prevence kontaminace potravin plísněmi a mykotoxiny

Vydáno: 17. 1. 2022
Autor: CZVP SZÚ

Informace a doporučení Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ

Německý spolkový institut pro hodnocení rizik (Bundesinstitut für Risikobewertung – BfR) vydal v loňském roce vzdělávací materiál s názvem „17 zlatých pravidel k prevenci kontaminace potravin plísněmi a mykotoxiny“, který úzce souvisí s odbornou a výzkumnou činností Národního referenčního centra (NRC) pro mikroskopické houby a toxiny v potravinových řetězcích při SZÚ – CZVP v Brně. 

Pracovníci NRC v roce 1997 řešili v rámci Národního programu zdraví MZ ČR – HH výzkumný projekt č. 307 „Ochrana zdraví občanů před významnými mykotoxiny a toxinogenními mikroskopickými houbami v domácnostech“, který se zabýval již mnohem dříve obdobnou problematikou jako BfR. Pracovníci NRC se tímto tématem i nadále zabývají v rámci podpory a ochrany veřejného zdraví a publikovali celou řadu populárně naučných a odborných článků na toto téma např. v časopisu Moje zdraví článek s názvem „10 rad jak se chránit před plísněmi a mykotoxiny“. 

Dovolte, abychom Vás s uvedeným vzdělávacím materiálem BfR „17 zlatých pravidel k prevenci kontaminace potravin plísněmi a mykotoxiny“ a populárně naučným článkem „10 rad jak se chránit před plísněmi a mykotoxiny“ pracovníků NRC seznámili.

Ostrý, V., Kýrová V, Ruprich, J.

Podklady:

1_Prevence_.pdf Prevence kontaminace potravin plísněmi a mykotoxiny (720.16 KB 12.01.2022 15:13)

2_Sch.pdf Schimmelpilzgifte-in-lebensmitteln-so-koennen-sie-sich-schuetzen 2021 (3.30 MB 12.01.2022 15:14)

3_Casopis.pdf Časopis Moje zdraví (5.77 MB)

Prof. J. Ruprich, CZVP SZÚ Brno, 12. 1. 2022

 

Zdroj: SZÚ

Foto: Shutterstock