Bezpečnost potravin

Ochratoxin v kakau neopodstatňuje jeho pozastavení

Vydáno: 2. 7. 2004
Autor:

Itálie je kritizována kvůli omezování kakaa obsahujícího ochratoxin A, který zatím není legislativou ES limitován.

Evropská komise poslala italským úřadům oficiální dopis s rozhodnutím, že nejsou oprávněni odmítat kakao kvůli vyššímu obsahu ochratoxinu A.  Toto následovalo po dohadech týkajících se holandského kakaa, které překračovalo limit pro ochratoxin A platný v Itálii (0,5 μg/kg). Itálie aplikuje svůj limit na tuzemské i dovážené kakaové výrobky, ačkoli Evropský limit (ani holandský) pro ochratoxin A v čokoládě neexistuje. Podle Evropské cukrovinkářské asociace CAOBISCO a Evropské asociace pro kakao porušuje Itálie zásady vnitřního obchodu EU.
Komise vyjádřila svůj nesouhlas s italským přístupem již po vydání italského limitu pro ochratoxin A v r. 1999. Sama zatím odložila rozhodnutí o limitu pro ochratoxin A v čokoládě a kakau, až do vyhodnocení úřadem EFSA, které se očekává v r. 2005. V posledním dokumentu vydaném Komisí jsou stanoveny limity pro ochratoxin A v cereáliích, v cereálních výrobcích a rozinkách (5, resp. 3, resp. 10  μg/kg ), ale čeká se na stanovení limitů v kakau, kakaových výrobcích, koření a lékořici, ale i kávě, hroznové šťávě, pivu a vínu.
EU Food Law, 2004, č. 170, s. 8