Bezpečnost potravin

Ochrana drůbežího masa před kampylobakterem

Vydáno: 21. 8. 2004
Autor:

Vědci z US Food Safety Consortium vyvinuli neviditelný film, který chrání povrch kuřat před kontaminací kampylobakterem.

Na univerzitě v Louisiane a v Arkansasu zjistili, že potažení povrchu  kuřat neviditelným jedlým filmem významně snižuje kontaminaci patogeny. Nejúčinnější složení potahového filmu je kombinace tří antimikrobiálních činidel – dvou proteinů zeinu a nisinu a složky EDTA (ethylen diaamine tetraacetate).
Ke kontaminaci drůbežího masa dochází při zpracování a může přetrvat i při zchlazování výrobku při teplotě nad bodem mrazu tj. okolo 2-4 °C. Hlavním zdrojem kontaminace je Campylobacter jejuni.
Na univerzitě v Louisiane nalezli způsob aplikace podobného antimikrobiálního obalu ze zeinu a nisinu pro ochranu drůbežího výrobku  určeného pro přímou spotřebu před kontaminací patogenem Listeria monocytogenes.
Poultry Intern., 43, 2004, č. 8, s. 24