Obsah cukrů v jogurtech na trhu v ČR je překvapení
Výsledky testování Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ
Otestovali jsme analyticky obsah celkových cukrů v jogurtech. Nová „pamlsková vyhláška“ (č. 160/2018 Sb.) totiž limit upravila na max. 11 g celkových cukrů na 100 g nebo 100 ml. Někteří výrobci nebyli spokojeni. Deklarují i vyšší hodnoty. A jak testování dopadlo? Můžeme většinu výrobců docela pochválit. Přes 75 % testovaných jogurtů se hodí pro děti ve školách. A na chuti se to nejspíš nijak neprojevilo.
Prohlédněne si krátkou prezentaci výsledků. Funguje i na mobilu.
https://spark.adobe.com/page/2pUyHQ7y8wcnY/
J.Ruprich a kol., CZVP Brno, 21.3.2019
Zdroj: SZÚ
Foto: Shutterstock
Jak mají být správně označeny jogurty vysvětluje následující infografika:
– Infografika „Označování potravin – JOGURTY“ (pdf, 9,27 MB)