Obsah alkoholu ve vybraných potravinách
Vydáno: 14. 3. 2007
Autor: pospisilova
Obvyklý obsah alkoholu v potravinách, v nichž se s ním vcelku příliš nepočítá, je v průměru nepatrný, ale jednotlivě naměřené vysoké hodnoty by mohly škodit citlivým osobám.
V německém Institutu pro potravinářskou chemii v Trier bylo testováno z hlediska obsahu alkoholu 811 druhů potravinářských výrobků, u nichž se obsah alkoholu většinou běžně nezmiňuje. Alkohol může v potravinách vznikat v důsledku nežádoucího alkoholového kvašení, nebo je do potravin přidáván k ochucení. Získané údaje (uvedené v tabulce) mohou sloužit k zodpovězení základní otázky, zda alkohol v potravinách může znamenat nebezpečí pro různé skupiny konzumentů (děti, lidé citliví k alkoholu, vyléčení alkoholici, nemocní).
Obsah alkoholu v ve výrobcích
Výrobek
|
jednotky
|
n=počet vzorků
|
min.
|
max.
|
střední hodnota
|
medián
|
Schwarzwaldský višňový dort
|
g/100 g
|
35
|
0,03
|
1,37
|
0,60
|
0,64
|
Čokoládové výrobky s deklarovaným alkoholem
|
g/100 g
|
46
|
0,09
|
5,23
|
1,72
|
1,41
|
Čokoládové výrobky bez deklarovaného alkoholu
|
g/100 g
|
21
|
0,01
|
1,55
|
0,19
|
0,02
|
Ovocné šťávy a nápoje
|
g/l
|
416
|
1,10
|
3,90
|
1,85
|
1,50
|
Červené hrozny
|
g/l
|
39
|
0,10
|
1,10
|
0,50
|
0,40
|
Bílé hrozny
|
g/l
|
58
|
0,10
|
10,40
|
1,20
|
0,60
|
Med
|
mg/kg
|
105
|
0,00
|
379,00
|
56,00
|
28,00
|
Nealkoholická piva
|
% obj.
|
70
|
0,00
|
4,94
|
0,41
|
0,35
|
|
g/100 ml
|
70
|
0,00
|
3,92
|
0,33
|
0,28
|
Sladové nápoje
|
% obj.
|
21
|
0,00
|
1,88
|
0,38
|
0,19
|
|
g/100 ml
|
21
|
0,00
|
1,49
|
0,30
|
0,15
|
Naměřené střední hodnoty jsou tak nízké, že neznamenají nebezpečí, avšak některé jednotlivé hodnoty nejsou zanedbatelné. Některé dodávky medu, u nichž zřejmě proběhlo kvašení, protože byly zjištěny extrémně vysoké obsahy alkoholu, byly na základě tohoto zjištění staženy z trhu jako nevyhovující. U nezkvašených šťáv je nejvyšší přípustný obsah alkoholu v Rakousku 3 g/l (= 0,38 % obj., v ČR 0,5 % obj.), u hroznové šťávy (podle nařízení 1493/1999/ES) až 7,9 g/l (1 % obj.). U nealkoholických piv a sladových nápojů smí být alkoholu nejvýše 0,5 % obj. Faktem je, že většina spotřebitelů neví, že šťávy a nealkoholické pivo mohou obsahovat alkohol. U jednoho vzorku šťávy z bílých hroznů, u 20 % vzorků nealkoholických piv a 14 % vzorků sladových nápojů byla limitní hodnota ještě překročena. Je otázkou, zda např. tyto hodnoty a příchuť alkoholického nápoje už nemohou způsobit recidivu u vyléčených alkoholiků. Někteří lidé (obzvlášť citliví a nemocní) se musí alkoholu vyhýbat, a pro ně je důležité, aby přítomnost alkoholu byla na potravině/nápoji označena. Zřejmě by proto měly být předpisy týkající se značení (zvlášť u nebalených potravin) zpřísněny.