Bezpečnost potravin

O Informačním centru bezpečnosti potravin

Vydáno: 24. 4. 2008
Autor: pospisilova

O nás - aktuálně

INFORMAČNÍ CENTRUM BEZPEČNOSTI POTRAVIN

Vítáme Vás na webových stránkách Informačního centra bezpečnosti potravin (ICBP) Ministerstva zemědělství.

 

Vznik informačního centra v r. 2002 navazuje na usnesení vlády č. 1320 ze dne 10. 12. 2001 ke Strategii zajištění bezpečnosti (nezávadnosti) potravin v České republice. IC BP je koncipováno především jako komunikační centrum směrem k veřejnosti. Cílem je nejen zlepšení vzájemné komunikace všech zúčastněných složek – státních i nevládních subjektů, které v oblasti bezpečnosti potravin působí a spolupracují, ale především to, aby široká veřejnost měla včas k dispozici přesné a srozumitelné informace pokrývající celý řetězec výroby potravin od farmy ke spotřebiteli (včetně krmiv), který je označován termínem "F2F" ("Farm to Fork" – v českém překladu "od vidlí po vidličku").

 

ICBP si klade za cíl seznamovat širokou veřejnost s problematikou bezpečnosti potravin jak formou aktualit, varování před riziky, informací o výsledcích výzkumu v oblasti potravinářství, výživy, potravinářských technologií, hygieny aj., tak článků erudovaných odborníků z oboru. Návštěvníkům webových stránek je k dispozici i široké informační zázemí Zemědělské a potravinářské knihovny Ústavu zemědělských a potravinářských informací.

 

Informační centrum bezpečnosti potravin nabízí veřejnosti:

 

1.      Internetové stránky a aplikace

2.      Přednášky

3.      Výukové programy

4.     Propagační materiály a publikace

5.      Služby Zemědělské a potravinářské knihovny

           

1.     Internetové  stránky a aplikace                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  www.bezpecnostpotravin.cz   www.bezpecnostpotravin.cz  Internetové stránky www.bezpecnostpotravin.cz v české a anglické mutaci poskytují základní informace o problematice bezpečnosti potravin a systému jejího zabezpečení v rámci ČR. K dispozici jsou tiskové zprávy dozorových orgánů, hlášení systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), aktualizované informace o možných rizicích z potravin, hygieně při manipulacích s potravinami, ale i výživová doporučení. Uživatelé internetových stránek mohou zdarma využívat službu tzv. e-mail listu, kdy je jim zasílán souhrn aktuálních informací v periodicitě, kterou si sami určí.                                                                      

A-Z slovník bezpečnosti potravin  A-Z slovník bezpečnosti potravin populárně-naučnou formou objasňuje základní termíny z  problematiky bezpečnosti potravin, potravinářství a z dalších souvisejících oborů. Slovník je volně dostupný z webových stránek www.bezpecnostpotravin.cz.

www.viscojis.cz  Nová internetová aplikace, primárně určená mládeži, je realizována ve spolupráci s odborníky z 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Státního zdravotního ústavu. Poskytuje seriózní, a ověřené informace o potravinách, možných rizicích z konzumace potravin, výživových doporučeních, tak ale i řadu zajímavostí z domova a ze zahraničí.

 

2.      Přednášky a výukové programy

 

Informační centrum bezpečnosti potravin za finanční podpory Ministerstva zemědělství nabízí bezplatně zajímavé hudebně-vzdělávací programy pro děti předškolního věku a zábavné výukové programy pro žáky prvního stupně základních škol a rovněž i odborné přednášky pro dospělé spotřebitele. Výukové programy vycházejí z doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) „5 klíčů k bezpečnému stravování“ a tématicky zahrnují problematiku zdravé výživy, základních hygienických a stravovacích návyků a rovněž i informace o alimentárních onemocněních – ptačí chřipce, žloutence, BSE, úplavici, salmonelóze, botulizmu a parazitech v potravinách. Na realizaci programů pro děti se podílejí Sdružení Tereza a hudební skupina Vanda a Standa. Přednášky pro dospělé jsou zajišťovány ve spolupráci s odborníky  z 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Další informace o výukových programech a přednáškách získáte:

§    pro předškolní děti – kontakt: Olaf Deutsch (tel.: 607 886 278, 227 010 249, olaf.deutsch@mze.cz) nebo na webové stránce realizátora programů www.vandaastanda.cz, kde je možné si program přímo objednat,

§    pro školní děti – kontakt: Olaf Deutsch (tel.: 607 886 278, 227 010 249, olaf.deutsch@mze.cz) nebo na webové stránce www.terezanet.cz (tel. 224 816 868), kde je možné si program přímo objednat,

§    pro dospělé – kontakt: Olaf Deutsch (tel.: 607 886 278, 227 010 249, olaf.deutsch@mze.cz), kde je možné si program přímo objednat.

 

Další aktivity IC BP

Informační centrum bezpečnosti potravin realizuje pro spotřebitelskou veřejnost kromě přednášek a výukových programů i další akce s tématikou bezpečnosti potravin, kde spotřebitelé získávají podrobné informace o dané problematice. Jsou organizovány tzv. Dny bezpečnosti potravin, IC BP se aktivně účastní potravinářských a zemědělských výstav a veletrhů. Společně s Potravinářskou komorou se podílí na organizaci Krajských dožínek a Biodožínek.

 

3.      Propagační materiály a publikace

ICBP poskytuje zdarma veřejnosti řadu propagačních materiálů, publikací a příruček. Tyto materiály je možné získat v budově ÚZEI, Slezská 7, Praha 2 a rovněž i na odborných akcích (seminářích, přednáškách), na výukových programech pro děti nebo na oborových výstavách. Materiály je také možné objednat na tel. 607 886 278, 227 010 249 – kontakt: Olaf Deutsch (olaf.deutsch@mze.cz), kde lze získat informace o tématických okruzích dosud vydaných propagačních materiálů a publikací.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              4.  Služby Zemědělské a potravinářské knihovny

V rámci činnosti oborové knihovny pracovníci ÚZEI poskytují  veřejnosti kromě základních knihovních služeb i rozšířenou referenční službu Infopultu. Zde si mohou nejen odborníci, ale i spotřebitelská veřejnost bezplatně zadat dotaz, který bude zodpovězen zpravidla do tří dnů. Dotazy je možné zasílat 24 hodin denně prostřednictvím webového formuláře na www.agronavigator.cz, e-mailem: info@uzei.cz, faxem (tel. 227 010 115) nebo se tazatel může v pracovní době knihovny spojit přímo s pracovníkem Infopultu na telefonním čísle 227 010 227.

Další informace o činnosti Infopultu a  dalších službách Ústavu zemědělské ekonomiky a informací najdete rovněž na internetové adrese www.uzpi.cz nebo stránce knihovny www.knihovna.uzpi.cz.

 

Autoři:  Informační centrum bezpečnosti potravin