Bezpečnost potravin

Nový přístroj ke krátkodobému zjišťování Escherichia coli

Vydáno: 24. 3. 2001
Autor:

Escherichia coli, potraviny, detekce, technologie

Kanadští výzkumníci z univerzity v Guelphu navrhli přístroj, který je schopen testovat přítomnost bakterií v potravinách, vodě nebo půdě a rychle spočítat množství buněk ve vzorku. Přístroj nazvaný „rotační termocykler“ byl vyvinut během desetileté práce a je patentován organizací Food & Agriculture Canada. Má vzhled kompaktního diskového přehrávače a obsahuje 4 filtry. Přístroj zkouší při použití chemických sprejů zjistit přítomnost specifických bakteriálních DNA ve vzorku a malou kamerou zaznamenávat počet případů výskytu bakterií. Mohl by se osvědčit jako neocenitelný pomocník při zjištování kontaminace potravin bakteriemi jako například Escherichia coli kmene O157. Přístroj také pomáhá výzkumníkům při studiu těch bakterií, které zabraňují lidem a zvířatům, aby onemocněli bakteriální nákazou. Termocycler je i schopen pomoci při zkoumání způsobu, jakým jsou bifidobakterie schopné chránit kuřata před salmonellou, která představuje hrozbu i pro lidské zdraví. Výzkumníci považují za velkou přednost rotačního termocykleru, že může poskytovat výsledky testů v 8 hodinách ve srovnání s dosavadními metodami, které vyžadují dva dny pro testování bakterie E.coli, velmi propracované podmínky a sterilní prostředí.
Feedstuffs, 73, 2000, č. 8, s. 4 (Vo)