Bezpečnost potravin

Nový přípravek proti otravě z potravin

Vydáno: 2. 4. 2003
Autor:

Koktejl protilátek proti potravinovým patogenům získaný z vaječných žloutků, lyofilizovaný a usušený, kterým se potravina popráší jako kořením, ochrání před otravou z jídla.

Kanadští vědci vyvinuli nový prostředek schopný zabránit otravě z potravin, jejímž původcem jsou patogenní mikroorganismy jako Escherichia coli, Salmonella spp., Campylobacter sp.  nebo Listeria monocytogenes. Přípravek je směsí protilátek – imunoglobulinů Y v sušeném stavu, kterými se dotyčná potravina – maso, zelenina nebo ovoce – posype či posprejuje jako kořením. Aditivum údajně nemění chuť potraviny, může se přidat i do vody či ovocných šťáv. Koktejl protilátek  se získává z vaječných žloutků slepic, kterým se patogeny injekčně vpraví do organismu. Organismus slepic vytvoří protilátky, které se akumulují v žloutcích, odkud se extrahují, zpracují, lyofilizují a připraví se z nich preparát v práškové formě. V lyofilizované formě si přípravek udrží aktivitu po dobu dvou let. Pokusy na zvířatech přinesly vynikající výsledky, s klinickým ověřováním na lidech se začne v nejbližší době.  Podle vedoucího výzkumného týmu představuje tento nový prostředek bezpečný a levný způsob ochrany před otravou jídlem. Protilátky si udrží svoji ochrannou aktivitu po dobu dvou hodin po pozření.
Nový druh „koření“ bude vhodný použít tam, kde tradiční způsoby provedení sanitace nejsou možné či nejsou spolehlivé, tzn.  při přípravě jídla v přírodě, při cestování, atp. V průmyslovém měřítku lze aditivum rozpuštěné ve vodě nastříkat na maso jako doplňkové ošetření před jeho dalším zpracováním, např. ozářením, či aplikovat na potravinářský výrobek před zabalením.
www.foodqualitynews.com