Bezpečnost potravin

Nové syrovátkové výrobky

Vydáno: 27. 1. 2006
Autor:

Široký sortiment syrovátkových výrobků „Latella“ nabízí rakouská mlékárna Tirol Milch. Americká společnost Dairy Management Inc. poukazuje na vysokou kvalitu syrovátkové bílkoviny a její příznivý vliv na hubnutí, imunitu a krevní tlak.

Syrovátkové nápoje jsou neopomenutelným artiklem všech světových potravinářských veletrhů. Rakouská společnost Tirol Milch nabízí komplexní sortiment výrobků využívajících syrováku a její funkční vlastnosti. Původním výrobkem této firmy, který je na trhu asi 20 let,  je „Latella“ – nápoj ze syrovátky a ovocné šťávy označovaný jako zdroj osvěžení pro každého, kdo se chce stravovat zdravě. Současné výrobky: „Latella plus“ obsahuje meduňku a žen-šen, „Latella fresh“ obsahuje čaj, syrovátku a ovocnou složku, novinka „Latella l.i.f.e.“ údajně svým složením zaručuje jen pomalé zvyšování a klesání hladiny cukru v krvi, což má spotřebiteli pomoci k déle trvajícímu pocitu sytosti. Navíc u posledně jmenovaného výrobku nižší uvolňování inzulinu zpomaluje proces ukládání tuku v těle a pomáhá spalovat uložený tuk, takže nápoj přispívá ke zdravějšímu metabolismu a lepší možnosti regulovat hmotnost.

Podle americké společnosti Dairy Management Inc.TM (DMI) vykazuje syrovátka některé výjimečné zdravotní účinky. Vyšší denní příjem vysoce kvalitních bílkovin a jejich aminokyselinové složení (především vysoké množství leucinu) pomáhá chránit libovou svalovinu při redukčních dietách a způsobuje efektivnější spalování tuků než dieta s pouhým snížením kalorií, při níž je snížen i příjem bílkovin. Dřívější studie ukazují, že syrovátková bílkovina má vliv  na snižování krevního tlaku, a také se zdá, že chrání před infekcemi a viry. Vysoká kvalita syrovátkové bílkoviny je dána tím, že obsahuje všechny esenciální aminokyseliny v proporcích potřebných pro zdraví organismu. Mimořádně vysoká je biologická hodnota syrovátkové bílkoviny (využitelnost lidským organismem), která činí 104 (základem je hodnota 100 u vaječné bílkoviny; zatímco sojová bílkovina má 74 a pšeničná 54).

Dairy Foods, 2005, č. 12, s. 56