Bezpečnost potravin

Nové mléčné nápoje od firmy Coca-Cola

Vydáno: 7. 8. 2003
Autor:

Firma Coca-Cola začala vyčleňovat část výrobních kapacit na výrobu tzv. zdravých nápojů (healthy drinks), částečně také  na nátlak odborníků na výživu, kteří poukazují na souvislost mezi obezitou a konzumací slazených nealkoholických nápojů v amerických provozovnách rychlého občerstvení a na školách.

V nejbližší době  firma hodlá na trh uvést na americký trh pod značkou Swerve nové mléčné nápoje, které budou obsahovat  min. 50 % mléka. Nápoje budou označeny pečetí od Americké asociace výrobců mléka v rámci kampaně New Nutrition Business, která konzumentům zaručí, že se jedná o „pravý“ mléčný výrobek. Na trhu budou k dostání v několika chuťových verzích – čokoládové, vanilko-banánové a borůvkové. Aseptické balení v plechovkách plechovkách po 330 g zaručuje  skladovatelnost při pokojové teplotě.  Na obalech bude obrázek rozesmáté krávy s černými brýlemi. Jejich energetická hodnota bude max. 150 kcal  na jednotlivé balení. Výrobek je určen  především pro děti a dospívající a hlavním distributorem  by se měly stát firmy zajišťující stravovací služby ve školách a také by se měly stát součástí stálé nabídky ve školních nápojových automatech.
Předpokladem úspěchu bude dobře vedená reklamní kampaň, která dokáže oslovit mladé konzumenty, kteří většinou ignorují doporučení rodičů a odborníků na výživu týkající se konzumace mléka a mléčných výrobků.  Coca-Cola uvedením nového výrobku reaguje na úspěch konkurenčního výrobku firmy Dr.Pepper/Seven Up, které se zdařilou reklamní kampaní podařilo prosadit svůj mléčný nápoj „Raging cow“. Nový výrobek, který byl uveden na trh v lednu letošního roku, má svou nápaditou domovskou stránku (http://www.ragingcow.com/Home.asp), vlastní charakteristické kreslené figurky a vtipnou prezentaci.   
Firma Coca-Cola doufá, že její finační zázemí jí umožní zajistit rozsáhlou reklamní kampaň a že se jí podaří oslovit především mladé konzumenty a opět ovládnout nový segment trhu, který se v současné době rýsuje na amerických školách.  
Przemysl Fermentacyjny i Owocowo Warzywny 2003, 47 č. 6 a další informační zdroje Knihovny ÚZPI.  
Časopis je k dispozici ve studovně Knihovny ÚZPI. Přístup k on-line katalogům a databázím Knihovny na www.uzpi.cz