Bezpečnost potravin

Nové kompozitní obaly z biocelulózy jsou průhledné a jedlé

Vydáno: 24. 7. 2023
Autor: Gate2Biotech

Plastové obaly potravin představují podstatnou část odpadních plastů na skládkách. Vzhledem ke stále větším problémům, které jsou s plasty spojovány, se mnoho výzkumných týmů snaží nalézt vhodné alternativy.

Badatelé čínské Chinese University of Hong Kong (CUHK) vyvinuli průhledný, jedlý a biologicky rozložitelný materiál, který je velmi slibný pro využití k balení potravin.

Obaly se v dnešní době obvykle vyrábějí z ropných produktů a typicky jde o velmi obtížně odbouratelné plasty. Představují značnou zátěž pro životní prostředí. Tým CUHK se zaměřil na celulózu, ale nikoliv rostlinného původu. Jde o bakteriální celulózu, tedy látku, která je produktem mikrobiálního metabolismu, co si získala pozornost jako udržitelný, snadno dostupný a netoxický materiál.

Vedoucí výzkumného týmu To Ngai vyzdvihuje úctyhodnou pevnost v tahu a značnou všestrannost bakteriální celulózy, jak klíč k úspěchu.

Na rozdíl od rostlinné celulózy, která se vyskytuje v buněčných stěnách rostlinných buněk, lze bakteriální celulózu získat mikrobiální fermentací. Díky tomu není nutné pěstovat žádné rostliny. Podle Ngaie tato metoda výroby celulózy nepřispívá k odlesňování ani k destrukci biotopů a představuje více udržitelnou a šetrnou alternativu nejen k plastům, ale i rostlinné celulóze.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Zdroj obrázku: To Ngai

Zdroj článku: Gate2Biotech