Bezpečnost potravin

Nové důkazy o zdravotních přínosech piva

Vydáno: 24. 11. 2005
Autor:

Podle nejnovějších výzkumů může být xanthohumol, což je složka chmelu dodávající pivu typickou chuť a aroma, účinnou prevencí vzniku rakoviny prsu, tlustého střeva či prostaty.

Nejnovější studie prováděná pracovníky Oregon State University ukazuje, že xanthohumol, což je složka chmelu dodávající pivu typickou chuť a aroma, může být účinnou prevencí vzniku rakoviny prsu, tlustého střeva či prostaty. Bylo zjištěno, že xanthohumol inhibuje skupinu enzymů odpovědných za aktivaci rakovinových buněk a jeho působení vede k detoxikaci karcinogenů. Přestože nebylo taxativně stanoveno, kolik piva je třeba vypít, aby se pozitivní účinky projevily, bylo konstatováno, že u britských pijáků piva se tyto příznivé účinky projevují. Příznivé zdravotní účinky piva byly rovněž zjištěny v rámci výzkumu prováděného v St Thomas Hospital a Rayne Institute. Připisují se v pivu obsaženému křemíku, který je důležitým prvkem pro tvorbu a pevnost kostí. Více informací na adrese

http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=2&sectionname=Nutrition+and+Health (14.11.05)