Bezpečnost potravin

Nová zpráva o zoonózách v Irsku

Vydáno: 5. 3. 2004
Autor:

"Zpráva o zoonózách v Irsku 2000&2001" je první koordinovaná zpráva zpracovávající výsledky ze všech národních úřadů monitorujících údaje o zoonózách. Pozornost je věnována především především alimentárním infekcím, které způsobuje Salmonella, Campylobacter a Escherichia coli O157:H7.

Irský Úřad pro bezpečnost potravin (FSAI) publikoval národní zprávu o zoonózách (nemocech zvířat), která se zabývá výskytem infekcí a onemocnění přenosných ze zvířat na člověka. „Zpráva o zoonózách v Irsku 2000&2001“ je první koordinovaná zpráva zpracovávající výsledky ze všech národních úřadů monitorujících údaje o zoonózách. Mezi nemocemi a infekcemi zahrnutými do zprávy jsou důležité především alimentární infekce, které způsobuje Salmonella, Campylobacter a E. coli O157:H7. Ze zprávy vyplývá, že výskyt Salmonelly v Irsku se za monitorované období významně snížil. V roce 2000 bylo hlášeno 640 případů, v roce 2001 tento počet klesl na 428 a v dalším roce se vyskytlo pouze 363 případů. Na druhé straně se ale zvýšil výskyt infekcí E. coli 0157:H7 ze 42 případů v roce 2000 na 51 v roce 2001 a 69 v roce 2002. Tomuto zvýšení je třeba věnovat nadále zvláštní pozornost.  Více informací na adrese
http://www.foodsafetytoday.com