Bezpečnost potravin

Nová strategie WHO pro bezpečnost potravin

Vydáno: 16. 10. 2004
Autor:

Jako příspěvek k prevenci alimentárních onemocnění vypracovala Světová zdravotnická organizace novou strategii pro bezpečnost potravin, postavenou na pěti základních zásadách, a určenou pro osoby připravující nebo konzumující pokrmy.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vypracovala novou strategii pro bezpečnost potravin, postavenou na pěti základních zásadách, a určenou pro osoby připravující nebo konzumující pokrmy k prevenci alimentárních onemocnění. Pětibodová strategie sestává ze série pěti jednoduchých kroků, které by měli dodržovat všichni lidé zabývající se přípravou pokrmů nebo jejich konzumací. Jedná se o následující zásady: 1.Udržovat v čistotě ruce a pracovní plochy používané k přípravě pokrmu, 2. Pečlivě oddělovat suroviny a hotová jídla, 3. Důkladně pokrmy provařit, 4. Skladovat jídla při odpovídajících bezpečných teplotách, 5. Používat pouze nezávadnou vodu, suroviny a ingredience. Strategie je doplněna manuálem s názvem „Bezpečnost potravin v domácnostech aneb Jak využít 5 zásad WHO pro přípravu bezpečných/nezávadných pokrmů“, který je určen zejména jako základní edukační pomůcka pro odborníky v oblasti bezpečnosti potravin, učitele a další pracovníky, kteří se věnují výuce a vzdělávání v tomto oboru. Příručka bude testována ve 13 zemích v Americe a jihovýchodní Asii. Vzhledem k rozdílnostem místních podmínek v jednotlivých zemích podporuje WHO zpracování regionálních verzí strategie.  Více informací na adrese

http://www.foodsafetytoday.com