Bezpečnost potravin

Nová položka v NBT knihovně – Rýže se zvýšeným obsahem amylosy

Vydáno: 15. 12. 2023
Autor: BIOTRIN

Vzhledem k významu rýže seté (Oryza sativa L.) jako klíčové plodiny ve světě, představující hlavní zdroj potravy pro polovinu světové populace, je jí věnována i poslední nová položka do naší NBT knihovny v tomto roce. Tato položka je letos již čtvrtým přírůstkem zaměřující se na tuto významnou plodinu. Tentokrát se jedná o rýži se zvýšeným obsahem amylosy, což vede k vyššímu obsahu škrobu odolného k trávení, známého také jako rezistentní škrob.

Loupaná rýže, nejčastěji využívaná forma, je známa svým vysokým obsahem škrobu, který tvoří hlavní složku této plodiny a skládá se převážně z amylosy a amylopektinu. Tým vědců využil technologii CRISPR/Cas9 k cílené úpravě genů zodpovědných za větvení škrobu, čímž dosáhl významného zvýšení obsahu amylosy, a tím i rezistentního škrobu v rýži.

Rezistentní škrob má pozitivní vliv na lidské zdraví, zejména pokud jde o prevenci chronických chorob spojených s nesprávným stravováním, jako jsou cukrovka a kardiovaskulární onemocnění. S příchodem této geneticky modifikované plodiny se otevírají nové možnosti využití genové úpravy, a to pro vývoj zdravějších potravin.

Více na: Rýže se zvýšeným obsahem amylosy

Zdroj: BIOTRIN