Bezpečnost potravin

Nová položka v NBT knihovně – Rýže odolná k širokému okruhu patogenů

Vydáno: 28. 3. 2024
Autor: BIOTRIN

Rýže setá (Oryza sativa L.) představuje hlavní zdroj potravy pro více než polovinu světové populace. Není tedy překvapením, že je častým předmětem zájmu výzkumu vědců, kteří neustále hledají způsoby, jak vylepšit její vlastnosti a zvýšit odolnost vůči patogenům. Právě na rýži se zvýšenou odolností vůči patogenům se zaměřuje nově přidaná položka do naší NBT knihovny.

Podobně jako ostatní plodiny, i rýže trpí celou řadou onemocnění způsobených různými patogenními organismy. Tyto choroby mohou způsobit pokles sklizně, snížení kvality zrna a v extrémních případech ohrozit i lidské zdraví. Jedním z takových patogenů je například houba Magnaporthe oryzae. Nyní byl navržen postup využívající technologii CRISPR-Cas k úpravě nedávno objeveného genu RBL1, což by mohlo vést ke zvýšení odolnosti rýže nejen vůči Moryzae, ale i dalším patogenům. Takto modifikovaná rýže představuje slibnou cestu nejen k posílení odolnosti plodin, ale také ke stabilizaci výnosů rýže, neboť negativní dopady na výnos plodin by měly zůstat minimální.

Více na: Rýže odolná k širokému okruhu patogenů

Autor textu položky v knihovně NBT: Slavomír Rakouský

28.3.2024 | Tereza Branyšová

Zdroj: BIOTRIN