Nová organizace pro výzkum jakosti organických potravin
Čtyři výzkumné ústavy v Evropě spojily své síly a založily novou organizaci, která bude mít za cíl podporovat, koordinovat a propagovat výzkum v oblasti zdravotních aspektů organických potravin.
Dne 14. února na veletrhu BIOFACH (13.-16. 2. 2003, Německo) bude slavnostně založena nová organizace Food Quality and Health Association (FQH) zabývající se jakostí organických potravin a zdraví jako reakce na růst zájmu výrobců, spotřebitelů a manažerů o vědecky doložené poznatky o prospěšných účincích organických potravin na zdraví lidí. Na založení nové organizace se podílely následující instituce: katedra jakosti organických potravin při Universitě v Kasselu v Německu, Louis Bolk Institut v Holandsku, švýcarský Výzkumný ústav pro ekologické zemědělství působící v rámci soukromé nadace sdružující ekologické zemědělce, vědce a politiky a dánská asociace Biodynamic Research Association Denmark (BRAD) představující výzkumný ústav zaměřený na zkoumání jakosti organických produktů a potravin. Nová organizace vyzývá ke spolupráci vědecké ústavy a sponzory na projektech zaměřených na zdravotní nezávadnost organických potravin, jejich vlivu na zdravotní stav spotřebitelů nebo výskyt alergií, vlivu ekologického způsobu pěstování na nutričních hodnotu výrobků.
www.foodnavigator.com