Bezpečnost potravin

Normy na díry v sýru v USA

Vydáno: 1. 3. 2001
Autor:

zmenšení velikosti děr v ementálu a švýcarském sýru, platnost od února

V USA považují díry ve „Švýcarském sýru“ na moc velké a proto požadují, aby norma na velikost děr byla snížena na polovinu, aby ve zboží bylo „více hmoty než vzduchu“.Nová norma amerického ministerstva zemědělství vstupuje v platnost 22. 2. 2001.
Standardní velikost děr ve „Švýcarském sýru“ resp. v „Ementálském sýru“ se sníží z 11/16 resp. 13/16 na 3/8 palce. To odpovídá zmenšení asi z dvou na 1 cm. Normy sice nejsou závazné, ale obvykle bývají respektovány. Předností menších děr má být i to, že při krájení na nářezových strojích vznikne méně odpadu.
Je však třeba podotknout, že dovoz sýra do USA je limitovaný (7 tis. t ročně), a že sýry s těmito názvy vlastně nemají se Švýcarském nic společného. Pravý ementál se v USA prodává pod názvem „Ementálský sýr ze Švýcarska“.
Lebensm. Ztg., 2. 2. 2001, s. 22