Normy ISO s metodami zkoušení mléčných výrobků
Uvádějí se čísla a názvy mezinárodních norem ISO s referenčními a rutinními metodami pro sýry, máslo a mléčný tuk.
Metody zkoušení tavených sýrů
ISO 1735: 1987; |
Sýry včetně tavených. Stanovení obsahu tuku gravimetrickou metodou. |
ISO 2962: 1984; |
Sýry včetně tavených. Stanovení celkového obsahu fosforu. Spektrometrická, molekulárně-absorpční metoda. |
ISO 2963: 1997; |
Sýry a tavené sýrové výrobky. Stanovení obsahu kyseliny citrónové enzymovou metodou. (Revize ISO 2963: 1974.) |
ISO 5534: 1985; |
Sýry a tavené sýry. Stanovení celkové sušiny. Referenční metoda. |
ISO 5765 – 1: 2002; |
Sušené mléko, sušené zmrzlinové směsi a sýry. Stanovení obsahu laktózy. Část 1: Enzymová metoda využívající glukózovou jednotku laktózy. |
ISO 5765 – |
Sušené mléko, sušené zmrzlinové směsi a tavené sýry. Stanovení obsahu laktózy. Část 2: Enzymová metoda využívající neglukózovou jednotku laktózy. |
ISO 5943: 1988; |
Sýry a tavené sýrové výrobky. Stanovení obsahu chloridů, potenciometrická titrační metoda |
ISO 12082: 1997; |
Tavené sýry a výrobky z nich. Výpočet obsahu přidaných citrátových emulgačních činidel, okyselovadel a pufrovacích činidel vyjádřených jako kyselina citronová. |
Metody zkoušení másla
ISO 1738: 1997; |
Máslo. Stanovení obsahu soli. |
ISO 1739: 1975; |
Máslo. Stanovení refrakčního indexu tuku, referenční metoda. |
ISO 1740: 1991; |
Máslo a výrobky z mléčného tuku. Stanovení mastných kyselin a kyselosti, referenční metoda. |
ISO 3727 – 1: 2001; |
Máslo. Stanovení vlhkosti, beztukové sušiny a obsahu tuku (referenční metoda). Část 1: Stanovení vlhkosti (referenční metoda). (Revize ISO 3727: 1997) |
ISO 3727 – 2: 2001; |
Máslo. Stanovení vlhkosti, beztukové sušiny, a obsahu tuku (referenční metoda). Část 2: Stanovení beztukové sušiny. (Revize ISO 3727: 1997) |
ISO 3727 – 3: 2003; |
Máslo. Stanovení vlhkosti, beztukové sušiny a obsahu tuku (referenční metoda). Část 3: Výpočet obsahu tuku. |
ISO 7238: 1983; |
Máslo. Stanovení séra. Potenciometrický postup. |
ISO 7586: 1985; |
Máslo. Stanovení disperzního indexu ve vodě. |
ISO 8851-1: 2004 |
Máslo. Stanovení vlhkosti, beztukové sušiny a obsahu tuku (rutinní metoda). Část 1: Stanovení vlhkosti. |
ISO 8851-2: 2004 |
Máslo. Stanovení vlhkosti, beztukové sušiny a obsahu tuku (rutinní metoda). Část 2: Stanovení beztukové sušiny. |
ISO 8851-3: 2004 |
Máslo. Stanovení vlhkosti, beztukové sušiny a obsahu tuku (rutinní metoda). Část 3: Výpočet obsahu tuku |
ISO 13559: 2004; |
Máslo. Fermentovaná mléka a čerstvé sýry. Stanovení kontaminujících mikroorganismů. Technika počítání kolonií při 30 ºC. |
ISO 15648: 2004; |
Máslo. Stanovení obsahu solí – potenciometrická metoda. |
ISO 17189: 2003; |
Máslo, jedlé oleje, emulze a pomazánkové tuky. Stanovení obsahu tuku (referenční metoda). |
Metody zkoušení mléčného tuku
ISO 3594: 1976; |
Mléčný tuk. Stanovení rostlinného tuku pomocí plynovo-kapalinové chromatografie sterolů (referenční metoda). |
ISO 3595: 1976; |
Mléčný tuk. Stanovení rostlinného tuku fytosteryl-acetátovým testem. |
ISO 3594: 1976; |
Mléčný tuk. Stanovení rostlinného tuku pomocí plynovo-kapalinové chromatografie sterolů (referenční metoda). |
ISO 3595: 1976; |
Mléčný tuk. Stanovení rostlinného tuku fytosteryl-acetátovým testem. |
ISO 3976: 1977; |
Bezvodý mléčný tuk. Stanovení peroxidového čísla (referenční metoda). |
ISO 5536: 2002; |
Výrobky s mléčným tukem. Stanovení obsahu vody – metoda K. Fischera. |
ISO 15884: 2002; |
Mléčný tuk. Příprava methylesterů mastných kyselin. |
ISO 15885: 2002; |
Mléčný tuk. Stanovení spektra mastných kyselin plynovo-kapalinovou chromatografií. |
Normy ISO stejně jako jiné zahraniční a mezinárodní normy jsou předmětem autorsko-právní ochrany a nelze je volně rozmnožovat. Zájemci o takovou normu musí proto získat buď originální výtisk nebo kopii zhotovenou se souhlasem vydavatele normy. V ČR umožňuje prezenční studium norem a zprostředkovává jejich obstarání Český normalizační institut (ČSNI), Biskupský dvůr 5, 113 47 Praha 1.
Mliekarstvo, 35, 2004, č. 4, s. 35-37