Bezpečnost potravin

Nikotin ve vejcích

Vydáno: 28. 4. 2006
Autor:

V Německu byl ve vejcích zjištěn nikotin pocházející z desinfekčního prostředku. Podle BfR neznamená 300 µg nikotinu na kg zdravotní riziko.

V Dolním Sasku byl v některých vejcích zjištěn nikotin, a došlo k jejich stažení z trhu. Bylo zjištěno, že nikotin pocházel z látky na desinfekci kurníků, kterou je možno používat jen, pokud jsou slepice mimo (a ještě s příslušnou další prodlevou). Německý úřad pro hodnocení rizik (BfR) dospěl k závěru, že 300 μg nikotinu na kg vajec neznamená zdravotní riziko. Obsah nikotinu obsaženého v postižených vejcích se však neuvádí.

Nikotin se přirozeně vyskytuje v řadě potravin, např. rajčatech, paprice a bramborách.

EU Food Law, 2006, č. 252, s.7