Bezpečnost potravin

Neregulovaná konzumace výživových doplňků u osob s onemocněním srdce může vést k ohrožení života

Vydáno: 30. 10. 2002
Autor:

vliv výživových doplňků: gingko biloba, ginseng, česnek, vitamin E, rybí olej a koenzym Q10 na ředění krve, společný účinek výživových doplňků a léků není dosud znám

Pacienti s onemocněním srdce se více uchylují k alternativní léčbě než běžná populace. Obvykle však nevědí, jaké jim hrozí nebezpečí z konzumace výživových doplňků. Podle výsledků studie provedené na univerzitě v Michiganu mohou výživové doplňky ovlivňovat účinnost léků aplikovaných při onemocnění srdce, čímž jsou pacienti vystavováni zvýšenému riziku nežádoucích reakcí.
Pacientům s onemocněním srdce se obvykle předepisuje aspirin, popř. jiné léky na ředění krve a na zamezení tvorby krevních sraženin. Výživové doplňky jako gingko biloba, ginseng, česnek, vitamin E, rybí olej a koenzym Q10 mají rovněž vliv na ředění krve (antikoagulační účinky). Lékaře proto znepokojuje jejich nekontrolovaný příjem, neboť dosud není známo, jaký je celkový účinek na potlačení srážení krve z konzumace výživových doplňků a léků a případné interakce mezi léky a výživovými doplňky.
V USA investují během příštích dvou let jeden milion USD do výzkumu komplementární a alternativní medicíny (CAM).
www.NutraIngredients.com (Daily News Headlines Week 43)