Bezpečnost potravin

Některé sójové omáčky obsahují nebezpečné chemické látky

Vydáno: 20. 7. 2001
Autor:

Nový Zéland, Velká Británie, dočasný zákaz konzumace sójových omáček, kontrola dodávek z inkriminovaných zemí

Na Novém Zélandu bylo 22.června t.r., stejně jako před časem ve Velké Británii, zveřejněno varování pro spotřebitele, upozorňující na nebezpečí konzumace sójových omáček, které bylo konstatováno na základě šetření, které ukázalo, že některé druhy této chuťové přísady mohou obsahovat rakovinotvorné látky. Ze všech supermarketů na Novém Zélandu byly staženy sójové omáčky po zveřejnění výsledků šetření, prováděného britským Úřadem pro potravinové standardy, které prokázalo, že téměř čtvrtina kontrolovaných sójových výrobků měla vysokou hladinu 3-MCPD (3-monochlorpropan-1,2-diol), což je látka, která při každodenní konzumaci může způsobovat rakovinu. Některé vzorky obsahovaly rovněž 1,3-DCP (1,3-dichlorpropanol), který by se podle odborníků neměl v potravinách vyskytovat vůbec. Zdravotním úřadem byla na Novém Zélandu zakázána konzumace všech potravin obsahujících sójovou omáčku do té doby, než bude prokázáno, že druhy označené v Británii za nevyhovující, pocházející z Thajska, Číny, Hong Kongu a Tchajwanu, nebyly rovněž dodávány na Nový Zéland. Řetězec supermarketů Woolworths (NZ), reagoval na tuto informaci stažením sedmi druhů sójové a ústřicové omáčky z regálů svých 83 obchodů.
http://www.foodstandards.gov.uk