Bezpečnost potravin

Některé druhy pohankového medu mohou obsahovat chloramfenikol

Vydáno: 17. 4. 2004
Autor:

Kanadský Úřad pro kontrolu potravin varuje spotřebitele před konzumací výrobků z pohankového medu, které mohou být kontaminovány chloramfenikolem.

Kanadský Úřad pro kontrolu potravin (CFIA) varuje spotřebitele před konzumací dále uvedených  výrobků z pohankového medu, které mohou být kontaminovány chloramfenikolem. Jedná se o následující výrobky, uvedené v přiložené tabulce.
Výrobci, společnosti Elias Honey Ltd, Prince George, British Columbia a Two EE’s Farm Ltd., Surrey, British Columbia, stahují inkriminované výrobky, distribuované v Britské Kolumbii z prodeje. Přítomnost chloramfenikolu v medu představuje riziko (i když velmi nepatrné) vážného onemocnění známého jako aplastická anemie. Chloramfenikol je antibiotikum, jehož používání v živočišné výrobě (včetně včelařství) není v Kanadě povoleno. V souvislosti s konzumací inkriminovaných výrobků nebylo dosud hlášeno žádné onemocnění. Více informací mohou spotřebitelé získat na telefonním čísle CFIA 1-800-442-2342.
http://www.inspection.gc.ca  

Příloha : 2_Inkriminované výrobky.doc