Bezpečnost potravin

Některé chemické látky z potravinářských obalů mohou přispívat vzniku rakoviny

Vydáno: 12. 6. 2005
Autor:

Výsledky nejnovějšího výzkumu prováděného na Tufts University, Boston, USA na myších naznačují, že chemické látky přítomné v potravinářských obalech mohou ovlivňovat vznik rakoviny prsu.

Výsledky nejnovějšího výzkumu prováděného na Tufts University, Boston, USA na myších naznačují, že chemické látky přítomné v potravinářských obalech mohou ovlivňovat vznik rakoviny prsu. Tyto látky (jako kupříkladu bisfenol A – bis(2,3-epoxypropyl)eter, označovaný jako BPA) imitují ženské hormony a ovlivňují růst mléčné žlázy takovým způsobem, že je následně vznik rakoviny mnohem pravděpodobnější. BSA se používá k výrobě plastových obalů na potraviny, dentálních tmelů a je přítomen v pryskyřicích používaných k utěsňování konzerv. V rámci výzkumu dostávaly myši dávky BPA během březosti a potom asi čtyři dny po vrhu. Mláďata byla zkoumána ve věku 30 dní, kdy bylo zjištěno, že počet a hustota zakončení prsních žláz se zvýšila a zvířata měla zvýšenou citlivost na estrogen, což je hormon, který urychluje řadu typů rakoviny prsu. Výsledky byly publikovány v časopisu Endokrinology. Více informací na adrese  

http://www.foodsafetytoday.com