Bezpečnost potravin

Nedeklarované koňské maso v salámu

Vydáno: 9. 7. 2003
Autor:

Při testování pravosti použité suroviny v uzeninách odhalila FSA v údajně vepřových salámech přítomnost koňského masa.

Ve Velké Británii, kde se koňské maso nejí, zahájila Agentura pro bezpečnost potravin FSA velkou průzkumnou akci po zjištění přítomnosti koňského masa ve třech vzorcích z 24 uzenin. Jednalo se např. o belgický výrobek L´artibon, který byl údajně z vepřového masa a italský salám z divočáka firmy Bernardi Gastone. Podle výrobce se tam koňské maso dostalo v důsledku kontaminace.
Průzkum, při kterém bude analyzováno přes 100 výrobků bude zahrnovat i klobásy „chorizo“ a solené uzené maso „pastrami (vyrábí se z různých druhů masa).
Důkaz koňského masa je posledním úspěchem FSA při testování pravosti výrobků. Podobným případem je zjištění vepřové a hovězí DNA v kuřecích filetech.
EU Food Law,2003, č. 138, s. 14-15