Bezpečnost potravin

Nečekané alergeny v potravinách

Vydáno: 16. 6. 2011
Autor:

Informace pro potravinářský průmysl (výrobce).

Pro výrobce potravin v Austrálii a na Novém Zélandu byla vytvořena příručka (viz příloha), která jim má pomoci identifikovat přítomnost potravinových alergenů ve výrobcích.

Příručka obsahuje dvě tabulky:
* Tabulka č. 1 uvádí přehled potravin, které se musí povinně deklarovat.
* Tabulka č. 2 uvádí přehled potravinových složek/aditiv a jejich možných alergenů.

Vzhledem k tomu, že z běžného názvu potravinové složky/aditiva nemusí být vždy zřejmé, že uvedená složka/aditivum může potenciálně obsahovat alergen, je tabulka č. 2 dobrým pomocníkem při identifikaci alergenů, jejichž přítomnost ve výrobku je zapotřebí uvádět na obalu výrobku.

Příloha: Unexpected Allergens in Food (pdf, 487 kB, 9 stran)

Zdroj: Allergen Bureau eNews June 2011 

Více informací o potravinových alergenech najdete zde.
Informace o jednotlivých alergenech v A-Z slovníku