Bezpečnost potravin

Návrh nařízení k omezení přídavku beta-karotenu v Německu

Vydáno: 18. 11. 2002
Autor:

Projednává se návrh o stanovení maximálního přídavku beta-karotenu do potravin a doplňků stravy.

Použití beta karotenu v doplňcích stravy, v nichž je beta-karoten povolen novou směrnicí 2002/46, i jiných potravinách musí být limitováno. Spolková ministryně R. Künast (Ministerstvo na ochranu spotřebitele, SRN) považuje pro ochranu zdraví spotřebitelů za nutné přijetí legislativního opatření. Proto předložila průmyslu a spotřebitelským svazům k vyjádření návrh nařízení. Ve vědeckých studiích se ukázalo, že dlouhodobý příjem větších množství izolovaného beta-karotenu může působit kancerogenně. Proto by v budoucnu nemělo být do potravin přidáváno více než 2 mg izolovaného beta-karotenu na 100 g potraviny. Pro doplňky stravy se navrhuje, aby nejvyšší denní dávka činila rovněž 2 mg. Kromě toho mají být na etiketě uváděny další údaje k informování spotřebitele.
U beta-karotenu platí stejně jako u řady jiných látek, že nepatrné množství podporuje zdraví, ale větší množství jsou spojena s rizikem. Je to přirozená zdravotně prospěšná složka ovoce a zeleniny a dnes platí stejně jako dříve, že by se mělo přijímat, alespoň 5 porcí těchto potravin denně. Je však nutné zabránit tomu, aby se přídavkem izolovaného beta karotenu do potravin dosáhlo zdravotně nebezpečné dávky.
Gordian, 2002, č. 7-8, s. 124