Nanotechnologie v potravinovém řetězci: příležitosti & rizika
Mezinárodní symposium, které se uskuteční v Bruselu dne 24.11.2010.
Nanotechnologie je technologie nového typu s mnoha slibnými aplikacemi v oblasti zemědělství a potravin (inteligentní obaly, agrochemikálie aj.). Má potenciál přinést velký prospěch výrobcům (průmyslu) i spotřebitelům. Současně však může představovat riziko pro zdraví člověka a pro životní prostředí.
Symposium se bude věnovat současným poznatkům při aplikaci nanotechnologie, možnostem využití nanotechnologie a rizikům z použití nanotechnologie v potravinovém řetězci. Budou hledány mezery v poznatcích, legislativě a kontrolních/regulačních metodách. S těmito bílými místy budou seznámeni politici, spotřebitelé, výzkumníci, zástupci průmyslu aj.
– Jaká je správná “pracovní” definice pro transparentní diskusi mezi zainteresovanými subjekty?
– Jak analyzovat/detekovat zpracované nanočástice v potravinách? Jaké jsou překážky?
2. Aplikace nanotechnologie v potravinovém řetězci
– Jaké jsou potenciálně/komerčně dostupné a budoucí aplikace?
– Jaký je dopad?
– Jaké jsou neurčitosti v toxicitě nanočástic?
– Co se ví o orální toxicitě nanočástic (absorpce, využitelnost v biologickém systému, toxicita ve střevech aj.)?
– Jaké jsou problémy nanočástic v potravinách z hlediska vlivu na zdraví a bezpečnost?
4. Posuzování rizika – z hlediska EFSA
Hlavní otázky, na které je třeba odpovědět:
– Na které problematiky při posuzování rizika nanotechnologie je třeba se zaměřit u potravin?
– Existují priority z hlediska výzkumných potřeb?
5. Komunikace, vnímání & spoluúčast spotřebitele
– Kde jsou hranice etiky?
Hlavní otázky, na které je třeba odpovědět:
– Jaké jsou mezery v legislativě?
– Existuje potřeba specifické “nano-legislativy”?
– Existují nějaké bariéry v legislativě?
– Jak kontrolovat nano-aplikace v potravinovém řetězci?
– Přistoupit ke značení quid (Quantitative Ingredient Declarations)?