Bezpečnost potravin

Na český trh se dostalo přes 700 kilo rozinek s nedeklarovaným alergenem

Vydáno: 2. 4. 2010
Autor:

Tisková zpráva SZPI ze dne 2.4.2010.

Obiloviny obsahující lepek, mandle, kešu ořechy, pistácie, arašídy, mléko, sója, hořčice, celer, ryby, korýši, vejce atd. – na všechny tyto potraviny existují alergie. Lidé jimi trpící musí upravit svůj jídelníček tak, aby v něm omezili nebo z něj zcela vyloučili tu potravinu, na niž jsou alergičtí. Z toho důvodu je nutné, aby výrobci na obalech potravin správně uváděli jejich složení. V případě, že potravina obsahuje alergen, který není ve složení deklarován, jedná se pro alergiky o nebezpečnou potravinu.
 
Mezi alergeny patří také oxid siřičitý nebo siřičitany v koncentracích vyšších než 10 miligramů na kilogram potraviny. V těchto dnech proto Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala balené rozinky (Rozinky – stolní hrozny révy vinné sušené á 100g, datum minimální trvanlivosti 05.12.2010, šarže L 068), u nichž laboratoře naměřily 180 miligramů oxidu siřičitého na kilogram. Přesto nebyl oxid siřičitý deklarován na obale.
 
Zakázané rozinky původem z Indie do ČR dovezla firma Pavel Stolarik-PS TRADE z Hodonína, a to v množství 750 kilogramů. Z tohoto množství firma Ing. Bohumil Kratochvíl – IBK Trade z Horní Cerekve zabalila 7 200 kusů spotřebitelských balení. Na základě opatření uloženého SZPI bylo z trhu staženo 107,2 kilogramů, tj. 1072 balení. Zbytek byl již rozprodán. Pokud někdo trpí alergií na oxid siřičitý, neměl by tyto rozinky rozhodně konzumovat.
 
Oxid siřičitý se používá ke konzervaci potravin, ale může být použit také jako antioxidant. Nejčastěji se síří sušené ovoce nebo víno.
 
Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI
2. 4. 2010

Hesla v A–Z slovníku pro spotřebitele: