Bezpečnost potravin

MZe stanovilo jakostní požadavky pro vybrané masné výrobky

Vydáno: 13. 8. 2003
Autor:

Cílem nové vyhlášky je zajistit spotřebiteli u vybraných masných produktů standardní kvalitu na celém území České republiky.

Od 1. září musejí vybrané masné výrobky splňovat jakostní požadavky, které novelou vyhlášky stanovilo ministerstvo zemědělství. Cílem je zajistit spotřebiteli u těchto produktů standardní kvalitu na celém území České republiky, řekl dnes na tiskové konferenci náměstek ministra zemědělství Rudolf Jánský. Vyhláška upravuje základní sortiment masných výrobků. Jde například o vídeňské párky, špekáčky, salámy Gothaj, Herkules, lovecký salám, šunkový salám nebo ostravskou klobásu. Předpis uvádí seznam základních surovin používaných k výrobě, popis smyslových vlastností a stanovuje i základní fyzikální a chemické parametry pro jednotlivé produkty. Podle Jánského není smyslem diktovat zpracovatelům, co mají vyrábět. Vyhláška tak nebrání produkci levnějších masných výrobků, které však v případě nesplnění stanovených standardů musejí nést jiný název. Nárůst cen lze čekat jen u výrobků, na něž se vyhláška vztahuje, ale standardy kvality v současnosti nesplňují, uvedl Jánský. Řada producentů však jakostní požadavky normálně dodržuje, dodal. Potravinářská komora podle prezidenta Jaroslava Camplíka tuto iniciativu podporuje. Snaží se o to, aby byly podobné kvalitativní standardy stanoveny u dalších výrobků. „Připraveny jsou například ovocné šťávy,“ uvedl Camplík.
12. 8. 2003