Bezpečnost potravin

Možnosti zvýšení účinnosti probiotik. VII. Probiotika a stopové prvky

Vydáno: 28. 2. 2003
Autor:

I. Probiotika, prebiotika, symbiotikaII. Zesílená probiotikaIII. Probiotika a fytokomponentyIV. Probiotika a nespecifické substrátyV. Probiotika a metabolity mikroorganismůVI. Probiotika a antibiotikaVIII. Další vývoj v oblasti probiotik

Některé mikroorganismy mají schopnost vázat k buněčnému povrchu kovové ionty přítomné ve vnějším prostředí nebo je akumulovat v buňce. Tyto vlastnosti byly také využity v prebiotických přípravcích.
Kvasinky a laktobacily mají schopnost akumulovat z živného prostředí do svých buněk ve vysokých koncentrací selen, přičemž z anorganické formy selenu produkují organickou formu selenu. Selenem obohacené kvasinky a laktobacily byly komercializovány. Na trh se dodávají jako suplementy selenu, ve kterých je selen mnohem více biologicky využitelný.
Trojmocný chrom je aktivní složkou faktoru tolerance glukózy (GTF), což je kofaktor nezbytný pro zvyšování účinnosti insulinu. Kvasinka je schopná produkovat GTF, a tak může sloužit jako doplněk krmiva o bioaktivní a netoxickou formu chrómu.
Železo je esenciálním nutričním faktorem pro všechny mikroorganismy kromě rodu Lactobacillus, který místo železa využívá mangan a kobalt. Vázání železa bifidobakteriemi a laktobacily, které se často používají jako probiotika, tak může sloužit k tomu, že patogenní mikroroganismy nemají k dispozici dostatek biologicky využitelného železa.
Určité druhy laktobacilů mají schopnost akumulovat vysoké hladiny manganu, který podporuje aktivitu jejich pseudokatalázy a superoxiddismutázy.
Zinek je důležitý pro stabilitu i pro fungování alkoholdehydrogenázy, ale i pro řadu dalších mikrobiálních Zn-metaloenzymů. Jsou známy také antimikrobiální účinky zinku. Inhibiční účinek zinku byl úspěšně využit při léčbě průjmu u selat po odstavení.

Trends in Food Science & Technology, 13, 2002, č. 4, s. 121–126