Mořské plody se dočkají alternativy z mikrořas
Informace portálu Gate2Biotech
Ryby a mořské plody jsou ve světě stále populárnější. Příkladem může být i ryze vnitrozemské Švýcarsko, kde během posledních 25 let vzrostla spotřeba těchto komodit o 60 procent a dosáhla 75 tisíc tun za rok.
Intenzivní spotřeba ryb a mořských plodů má své důsledky, především ohromnou zátěž mořských ekosystémů, ať už kvůli lovu anebo mořským farmám. Naléhavou situaci se snaží řešit i odborníci švýcarského institutu ETH Zürich Severin Eder a Lukas Böcker, kteří vyvíjejí alternativu k mořským plodům, založenou na mikrořasách.
Mikrořasy, tedy mikroskopické fotosyntetické organismy, jsou bohaté na proteiny, nenasycené tuky a mikroprvky, jinými slovy jsou vhodné pro zdravé stravování. U některých druhů mikrořas dosahuje podíl proteinů v sušině až 70 procent. Ještě lepší je, že obsahují prakticky všechny klíčové aminokyseliny. Právě mikrořasy jsou důvodem, proč jsou ryby a mořské plody tak zdravé. Stojí totiž na začátku jejich potravního řetězce.
Navzdory příznivému složení jsou mikrořasy v potravinářství stále spíše opomíjené. Jejich produkce a zpracování jsou stále ještě v počátcích. Böcker s Ederem vyvíjejí platformu, která zajistí produkci mořských plodů z mikrořas, k nimž se přidávají další rostlinné proteiny, například ze sóji či hrachu. Výsledkem by měla být alternativa k mořským plodům, která se jim bude blížit nejen chutí, ale i nutriční hodnotou.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Více informací naleznete zde: Plant-based prawns to protect the marine environment (phys.org)
Zdroj: Gate2Biotech