.jpg.jpg)
Jedenáctý ročník soutěže Regionální potravina pokračuje. Hodnotitelská komise se tentokrát sešla v Moravskoslezském kraji, kde na ni opět připadl nelehký úkol – vybrat z 97 přihlášených výrobků ten jeden nejlepší v každé z devíti kategorií.
Hodnotící komise navrhla udělit značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2020 těmto výrobkům:
|
Kategorie:
|
Výrobek a výrobce:
|
1.
|
Masné výrobky tepelně opracované
|
Klobása dědy Pilčíka
Řeznictví H+H, s.r.o.
|
2.
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
|
Nevyhlášeno
|
3.
|
Sýry včetně tvarohu
|
JESENICKÝ HORSKÝ SÝR
Stanislav Zámečník, Ostrava – Poruba
|
4.
|
Mléčné výrobky ostatní
|
ZÁKYS HLAVNICKÝ FARMÁŘSKÝ
Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice
|
5.
|
Pekařské výrobky včetně těstovin
|
Hukvaldský lopaťák hruškový
Hukvaldská pekárna s.r.o.
|
6.
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
|
Karamelový větrník – Labužník Celiak
Labumix s.r.o.
|
7.
|
Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné)
|
SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK 13 pivo silné polotmavé
SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK s.r.o.
|
8.
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
|
Hranáček – rajčata cherry podlouhlá červená
Farma Bezdínek s.r.o.
|
9.
|
Ostatní
|
Libavský MED PASTOVÝ
Dalibor Vraník, Budišov nad Budišovkou
|
„Těší nás, že se do soutěže, přes současnou situaci s koronavirem v kraji přihlásilo celkem 27 výrobců s 97 výrobky. Obzvláště silně byla zastoupená kategorie Pekařských výrobků, ve které zvítězila Hukvaldská pekárna a obhájila tak značku z roku 2015, pro tentokrát s Hukvaldským lopaťákem hruškovým“, uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Zdroj: SZIF