Monitorování užitkovosti
pro výrobu bezpečných potravin je nutné monitorování zdraví zvířat, zatím nejvhodnější je měření koncentrace proteinů akutní fáze
Bezpečné potraviny vyžadují nové monitorovací postupy a hodnocení živočišné výroby. Ukazatelé užitkovosti zvířat jako je konverze krmiva nebo přírůstek hmotnosti nejsou z hlediska bezpečných potravin odpovídající. Ukazuje se stále naléhavější požadavek monitorování zdraví zvířat během života a aplikace živin a dalších látek, které podporují růst a brání vzniku nemocí. Pro monitorování zdraví u živých zvířat existuje mnoho způsobů, ale v současnosti se jako nejdokonalejší jeví měření koncentrace proteinů „akutní fáze“ v krvi. Syntéza těchto proteinů, jejichž koncentrace v krevní plazmě se zvyšuje při infekci, zánětu nebo působení stresu z prostředí (např. transport) představuje obrannou reakci zvířat. Proteiny akutní fáze se objevují v krvi dříve, než specifické protilátky. U skotu, prasat a drůbeže bylo již identifikováno několik různých proteinů akutní fáze, jejichž koncentrace v krvi podává objektivní informaci o zdravotním stavu zvířete. V roce 2000 ustanovila EU Concerted Action Group za účelem standardizace proteinů akutní fáze na mezinárodní úrovni. Měření koncentrace těchto proteinů se bude stále více užívat pro monitorování zdraví zvířat a mohlo by být užitečné i pro hodnocení výživného stavu zvířat určených pro výrobu bezpečných potravin.
Feed Intern., 23, 2002, č. 5, s. 10 (Sch)