MoniQA: výzkumný projekt EU
Vydáno: 16. 12. 2009
Autor:
Prezentace projektu na prvním Evropském dni potravinářské vědy. Brusel, 18.11.2009.
Dne 18.11.2009 se uskutečnil v Bruselu první “Evropský den potravinářské vědy”. Na programu byla prezentace řady výzkumných projektů řešených v EU za podpory Evropské komise. V sekci “Bezpečnější potraviny” (Safer Food) bylo ca 120 účastníků akce seznámeno mimo jiného s průběhem řešení projektu MoniQA (Monitoring and Quality Assurance in the Food Supply Chain; Monitoring a jištění kvality v potravinovém řetězci).
Projekt MoniQA sdružuje 120 institucí z 35 zemí pěti kontinentů. V rámci projektu byla vytvořena speciální skupina pro nově se objevující rizika, která se zaměřuje na tyto problematiky:
– melamin,
– dioxiny v irském vepřovém mase,
– clenbuterol,
– nanotechnologie v potravinářství,
– prasečí chřipka,
– hormony v balené vodě,
– “decabromodiphenyl ether” (Deca) v plastových ventilech.
– dioxiny v irském vepřovém mase,
– clenbuterol,
– nanotechnologie v potravinářství,
– prasečí chřipka,
– hormony v balené vodě,
– “decabromodiphenyl ether” (Deca) v plastových ventilech.
Prezentace projektu MoniQA je k dispozici v příloze.
Příloha: Food Safety Hazards (pdf, 230 kB, 9 stran)
Zdroj: CommNet