Bezpečnost potravin

Modrý puntík při balení ryb a mletého masa

Vydáno: 30. 4. 2004
Autor:

Vědci v Německu zkoušejí použití integrátoru teploty a času, který změnou barvy, poukáže na ztrátu čerstvosti. Prostředek byl již ověřen pro vepřové a drůbeží maso. Změnou barvy se např. prokáže přerušení chladírenského řetězce.

Ministerstvo pro ochranu spotřebitele Nordrhein-Westfalen spolufinancuje výzkumný projekt prováděný univerzitami v Bonnu a Bayreuthu, kde vědci vyvinuli modrý puntík aplikovaný na obal, který mění barvu podle toho, jak maso ztrácí čerstvost. Např. v případě přerušení chladírenského řetězce se barva změní a zbledne. Barva je nastavena na určitý čas a teplotu a barevný rozdíl lze rozeznat na první pohled. Zatím se princip zkouší v rámci masného průmyslu. Cílem je vyvinout barevné štítky i pro použití v obchodě a v domácnosti.
Tzv. integrátor teploty a času (TTI) byl již v praxi ověřen pro vepřové a drůbeží maso a nyní se zkouší na mletém mase a sladkovodních i mořských rybách.
Modrý puntík, který má velikost asi jako mince o hodnotě 2-EUR, stojí jen několik centů a nelze s ním  manipulovat, pokud již byl jednou aktivován UV-zářením.
Fleischwirtschaft, 84, 2004, č. 1, s.37