Bezpečnost potravin

Modifikace bachorových bakterií

Vydáno: 5. 11. 2004
Autor:

Udržení vysoké užitkovosti přežvýkavců při ekonomicky účinných nákladech vyžaduje aplikaci obilovin.

 Vzhledem k tomu, že trávicí ústrojí přežvýkavců je uzpůsobeno k trávení objemných krmiv, vede aplikace obilovin k modifikaci bachorové mikroflory, ke změnám bachorové fermentace a ovlivnění zdraví.
Vývoj postupů mikrobiální manipulace pro udržení vysoké úrovně užitkovosti a zdravého prostředí v bachoru a vývoj aplikačních postupů pro komerční podmínky  je prioritou výživářů v oblasti přežvýkavců. Pro manipulaci bachorových mikroorganismů  se užívají přímo zkrmované mikroorganismy (DFM), bachorové kofaktory z kvasinek nebo jiných produktů, vedlejší krmné produkty a imunizace proti určitým bachorovým mikrobům. Nejvíc prostudované je zkrmování přímo aplikovaných mikroorganismů.
Feedstuffs, 76, 2004, č. 43, s. 9-13