Bezpečnost potravin

Mléko s vyšším obsahem konjugované kyseliny linolové

Vydáno: 24. 6. 2002
Autor:

CLA, zdraví prospěšné účinky, speciální krmivo pro dojnice

Tým vědců na univerzitě v Albertě se snaží vyprodukovat mléko s vyšším obsahem „dobrého tuku“ – konjugované kyseliny linolové (CLA). Tato mastná kyselina, která se přirozeně vyskytuje v kravském, ovčím i kozím mléku, má přiznivé účinky na lidský organismus – podporuje imunitní systém, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, má protirakovinné účinky. Kanadští vědci informovali, že obsah CLA v kravském mléku lze zvýšit až 10krát, jsou-li dojnice krmeny speciálním krmivem doplněným rostlinnými oleji např. kanolovým, lněným či světlicovým. Receptura tohoto krmiva je už patentově chráněna. Podle jejich mínění se do dvou let na regálech supermarketů objeví mléko a mléčné výrobky s vyšším obsahem této zdraví prospěšné mastné kyseliny.
www.foodnavigator.com