Bezpečnost potravin

Mléčné produkty obohacené o obilnou složku

Vydáno: 12. 11. 2002
Autor:

přídavek naklíčené pšenice do mléka před dalším zpracováním, zvýšení obsahu vlákniny, vitaminů a minerálií

Výzkumníci altajského a kemerovského potravinářského technologického institutu zkoušeli možnost doplnění výživové hodnoty mléčných výrobků o výživové složky obilných zrn. Použili pšeničné zrno naklíčené za kontrolovaných podmínek a poté sušené, mleté a prosáté (síto 38), které bylo za účelem rozpuštění v mléčné bázi přidáno v podílu 0,5 až 2 % do normalizovaného mléka (1 až 3,5 % tuku) o teplotě 78,2 ºC a ponecháno 20 – 30 min. Poté byla směs zfiltrována, přidána do mléčné báze, pasterována při 85 až 87 ºC během 8 až 10 min, ochlazena na 40,2 ºC a byly do ní přidány bakterie S. thermophilus a L. bulgaricum v poměru 4 : 1. V řadě pokusů byla zkoumána doba kvašení a organoleptické vlastnosti. Za nejoptimálnější byl vyhodnocen přídavek 1,5 % obilné složky.
Moloč. prom., 2002, č. 8, s. 40