Bezpečnost potravin

Ministr Jurečka: Při kontrole potravin hledíme v první řadě na jejich kvalitu a bezpečnost

Vydáno: 8. 12. 2014
Autor: MZe

Tisková zpráva Ministerstva zemědělství ze dne 8. 12. 2014.

Ministr Jurečka: Při kontrole potravin hledíme v první řadě na jejich kvalitu a bezpečnost, ne na jejich původ

Ministr Marian Jurečka se ostře ohrazuje proti tvrzení, které se objevilo v některých polských médiích, že se české dozorové orgány při kontrolách diskriminačně zaměřují výhradně na polské potraviny. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) stejně jako Státní veterinární správa (SVS) kontrolují potraviny českých i zahraničních výrobců, přičemž se zaměřují primárně na jejich kvalitu a bezpečnost.

„Bez rozdílu kontrolujeme zboží českých i zahraničních výrobců. Samozřejmě na země, ze kterých na náš trh přichází velké množství potravin, připadá více kontrol než na zboží ze zemí, které k nám dovážejí potraviny jen minimálně. Podle počtu kontrol je ale jasné, že nejčastěji dozorové orgány prověřují potraviny českého původu. Za dobu mého působení jsme nikdy nezatížili polské potraviny nějakým zvláštním režimem zvýšeného počtu kontrol. Já si to chci s panem ministrem Sawickim vyjasnit. Máme dobré vztahy a byl bych nerad, kdyby se zbytečně kalily něčím, co není pravda,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Sortiment čerstvého ovoce a zeleniny, který jako cíl údajně diskriminačních kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce uvádějí některá polská média, inspekce aktuálně sleduje kvůli dodržování vládního nařízení přijatého 3. října. Podle něj musí dovozci nahlašovat dovoz 48 hodin před příjezdem na místo určení, tedy na český trh. Od 3. října přivezli dovozci 23 543 dodávek čerstvého ovoce a zeleniny, u kterých provedla SZPI 5 213 kontrol. Přitom odhalila 9 nevyhovujících šarží potravin a to konkrétně z Polska, Rakouska a Německa.

Hynek Jordán
ředitel Odboru komunikace MZe

Zdroj:  Ministerstvo zemědělství