Bezpečnost potravin

Mikrovlny odstraňují tuky

Vydáno: 15. 9. 2004
Autor:

Japonská společnost Sharp vyvinula nové mikrovlnné zařízení, které umožňuje pomocí energie přehřáté páry snížit v masných, rybích a dalších potravinářských výrobcích obsah tuku a soli.

Japonský výrobce elektronických zařízení, společnost Sharp vyvinula nové mikrovlnné zařízení, které umožňuje výrobu zdravějších potravin díky použití energie páry k vypuzení tuku a soli z potraviny. Působením páry ze tří směrů dochází k přeměně tuku na kapalné produkty, které jsou následně odváděny. Zařízení bylo představeno koncem srpna t.r. v Tokiu. Mikrovlny generují při teplotě kolem 300 °C (572 °F) „superpřehřátou páru“ (kombinaci konvekčního a kondenzačního tepla), která je dostatečně horká na to, aby v krátkém časovém období roztavila/ztekutila tuk a vytěsnila ho spolu se solí z masa, drůbeže, ryb či dalších potravin. Zařízení bylo vyvinuto jako příspěvek k řešení problému celosvětového nárůstu obezity prostřednictvím zdravějšího stravování a určeno především pro spotřebitele, kteří se snaží snížit množství tuku ve své stravě, aniž by došlo ke zhoršení jejích chuťových vlastností. Při použití nového mikrovlnného zařízení se ve 200g steaku může odstranit osmkrát více tuku, v porovnání s přípravou na smažicí pánvi, čímž se energetická hodnota sníží o 13 %. Ve 100g porci makrely se může snížit obsah tuku o 19 % v porovnání s 12% redukcí při grilování. Společnost Sharp chce nové mikrovlnné zařízení uvést na japonský trh v průběhu září, a poté postupně zavádět na zahraničí trhy. Mimo snižování obsahu tuku umožňují mikrovlny redukovat i množství soli v rybách a omezovat ztráty vitaminu C v zelenině. Zařízení nazvané „AX-HCl“ chce společnost prodávat za 1 153  USD (126 000 JPY), což je cena několikanásobně vyšší než pro konvenční mikrovlnnou troubu běžně prodávanou v Japonsku (asi 20 000 JPY). Společnost plánuje počáteční výrobu 10 000 jednotek za měsíc, s cílem prodat do roku 2008 na celém světě 500 000 kusů. Více informací na adrese

http://www.nutraingredients.com