Bezpečnost potravin

Mikrovlny k vyšetřování jakosti

Vydáno: 12. 8. 2004
Autor:

Na univerzitě v Kielu vyvíjejí zařízení, které měří změny mikrovlnného impulsu po jeho dopadu na zkoumaný materiál – potravinu, a na základě toho vyhodnocují vlastnosti materiálu.

V budoucnu bude možné hodnotit jakost přírodních produktů a potravin i pomocí mikrovln. Vhodný vysokofrekvenční postup je vyvíjen na univerzitě v Kielu (SRN) pod vedením prof. R. Knöchela. Vícefunkční prototyp byl vystaven na Hannover Messe 2004.
Dosud byla mikrovlnná zařízení využívána jen k ohřevu. Nově vyvinuté senzory umožňují využít vysokofrekvenční vlnění např. ke stanovení vlhkosti, hustoty nebo jiných parametrů. K takovému účelu je využit velmi krátký vysokofrekvenční impuls aplikovaný na materiály jako ryby, maso či rostlinné produkty. Impuls musí být tak slabý, aby žádným způsobem nepoškodil materiál. Jakmile mikrovlny dopadnou na materiál, přetransformuje se impuls podle vlastností materiálu. Tato změna se změří a z toho se odvodí např. před jakou dobou byla ryba ulovena, či zda byla k surovině přidána voda.
Za tento i další výzkumy byl prof. Knöchel v r. 2003 vyznamenán cenou „Schmidt Römhild-Technologie“ udělovanou ministerstvem hospodářství a  nadací pro technologie Schlesswicka-Holštýnska.
Fleischwirtschaft. 84, 2004, č. 5, s. 162