Bezpečnost potravin

Mikrobiologická rizika mytí čerstvých konzumních vajec

Vydáno: 3. 11. 2005
Autor:

Pozitiva, resp. negativa mytí čerstvých konzumních vajec se musí podle názoru EFSA posuzovat v kontextu s konkrétním systémem mytí a mírou možné mikrobiální kontaminace.

Vědecká rada pro biologická rizika při Evropském Úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA)  zveřejnila zprávu o mikrobiologických rizicích mytí čerstvých konzumních vajec. Vědecká rada navrhuje, aby pozitiva a negativa mytí konzumních vajec byla posuzována v souvislosti s konkrétním systémem mytí. Při správném omývání převažují přednosti, protože se snižuje mikrobiologická kontaminace, špatná technika mytí ale mikrobiologická rizika zvyšuje. Nadto v zemích, kde je v chovech slepic výskyt salmonely velmi nízký, je riziko penetrace do vajec v důsledku jejich mytí rovněž minimální. Více informací na adrese

http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=1&sectionname=Food+Safety+and+Quality