Bezpečnost potravin

Metoda VICAM schválena jako oficiální pro testování aflatoxinů

Vydáno: 4. 3. 2004
Autor:

AflaTest společnosti VICAM byl schválen AOAC a FGIS pro testování a kontrolu aflatoxinů v cereáliích určených pro lidskou spotřebu a pro krmné účely. Metoda využívá pro detekci aflatoxinové kontaminace imunoafinitní sloupce a ke kvantifikaci se používají fluorometrické nebo chromatografické (HPLC) metody.

Mexická vláda před nedávnem potvrdila, že AflaTest společnosti VICAM vyhovuje jejím požadavkům na testování a kontrolu aflatoxinů v cereáliích určených pro lidskou spotřebu a pro krmné účely. Metoda využívá pro detekci aflatoxinové kontaminace imunoafinitní sloupce (IA) a ke kvantifikaci se používají fluorometrické nebo chromatografické (HPLC) metody. Aflatoxiny produkované plísněmi druhu Aspergillus flavus  a Aspergillus  parasiticus patří k nejnebezpečnějším mykotoxinům, které způsobují rakovinu jater u drůbeže, ale i u člověka. Americkou vládou byla stanovena maximální hladina aflatoxinu v potravinách pro lidskou spotřebu, resp. v krmivech pro dojnice 20 ppb. U mléka pro lidskou spotřebu je hladina 0,5 ppb, hodnoty nad 300 ppb jsou povoleny pouze výjimečně v některých krmivech. AftaTest VICAM je jediný aflatoxinový test, který poskytuje přesné numerické výsledky. S použitím monoklonální afinitiní chromatografie je možno AflaTestem izolovat aflatoxiny  B1, B2, G1 a G2 z krmiv, potravin, zrnin a ořechů a M1 z mléčných produktů, a to v množstvích od 0,1 ppb do 300 ppb (parts per billion). AflaTest je bezpečný, citlivý a jednoduchý, jeho provedení netrvá déle než 10 minut a nevyžaduje speciálně školené pracovníky. AflaTest se rovněž může využít jako ideální čisticí krok pro jakoukoliv HPLC analýzu. Více informací na internetové adrese
World Grain, 21, 2003, č. 12, s. 54