Bezpečnost potravin

McDonald““s přestane používat maso s antibiotiky

Vydáno: 22. 6. 2003
Autor:

Americký řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald's, který zpracuje ročně 1,13 milionu tun kuřecího, vepřového a hovězího masa, upozornil své dodavatele, že přestane používat maso s růstovými antibiotiky. Pro své přímé dodavatele stanovil McDonald's normy a chce přimět i nepřímé dodavatele, aby je dodržovali.

Americký řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald’s upozornil své dodavatele, že přestane používat maso s růstovými antibiotiky. Reagoval tak na obavy, že nadměrné používání antibiotik, která se podávají i v humánní medicíně, může snížit jejich účinnost u lidí. Největší řetězec s rychlým občerstvením na světě zpracuje ročně 1,13 milionu tun kuřecího, vepřového a hovězího masa. Někteří producenti masa používají antibiotika, aby jatečná zvířata rychleji rostla. McDonald’s chce nyní toto maso eliminovat. Pro své přímé dodavatele stanovil normy a chce přimět i nepřímé dodavatele, aby je dodržovali. Dva přední američtí producenti masa, Tyson Foods Inc. a Cargill Inc., kteří firmě McDonald’s dodávají, jsou součástí koalice, která novou strategii vytvořila. Strategie přichází v době rostoucích obav spotřebitelů z používání aditiv v potravinách, včetně odporu ke geneticky modifikovanému obilí. McDonald’s uvedl, že jeho strategii proti antibiotikům v krmivech mu pomohla vypracovat organizace na ochranu životního prostředí Environmental Defense a společnost Elanco Animal Health, která vyrábí veterinární léčiva. Připojily se i další zdravotnické a veterinární organizace. Firma provozuje ve více než 100 zemích světa zhruba 3000 restaurací. Působí i v Česku, kde má 69 restaurací. V prvním čtvrtletí vykázala čistý zisk 327,4 milionu dolarů proti 253,1 milionu ve stejném období minulého roku, napsala agentura Reuters.
19. 6. 2003