Bezpečnost potravin

Maso z klonovaného skotu je bezpečné

Vydáno: 9. 5. 2003
Autor:

Ve zprávě vypracované japonským ministerstvem zemědělství se uvádí, že u složek mléka a masa z klonovaných zvířat nebyly zjištěny žádné abnormality.

Japonské ministerstvo zdravotnictví vydalo vyhlášení, že maso z klonovaného skotu je zdravotně nezávadné. Tento komentář byl reakcí na zprávu publikovanou minulý měsíc japonskou vládou o klonování skotu. Ve zprávě vypracované japonským ministerstvem zemědělství se uvádí, že u složek mléka a masa z klonovaných zvířat nebyly zjištěny žádné abnormality.  Doporučení obsažená ve zprávě by mohla uvolnit cestu pro prodej produktů klonovaného skotu pro lidskou spotřebu.
Zpráva obhajuje zavedení četných opatření určených k zajištění zdravotní nezávadnosti klonovaného masa. Pokud dojde k implementaci uvedených doporučení, bude to znamenat revoluční obrat na japonském trhu masa. V současnosti v Japonsku platí pro klonovaný skot dobrovolně dodržovaný zákaz. To se však může lehce změnit, pokud se vládě podaří přesvědčit dodavatele a hlavně konzumenty o zdravotní nezávadnosti masa z těchto zvířat.
Konečné rozhodnutí o zrušení dobrovolně dodržovaného zákazu pro klonované maso pravděpodobně udělá komise bezpečnosti potravin ustanovená japonskou vládou.
www.meatprocess.com